Τίτλος | Αρχές Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων |
Κωδικός | N012Y |
Τύπος | Υποχρεωτικό |
ECTS | 5 |
Διδάσκοντες | Μοσχάκης Θωμάς |
Περιγραφή | Eισαγωγή στα αίτια αλλοίωσης και μεθόδους συντήρησης των τροφίμων. Θερμική επεξεργασία τροφίμων. Μέθοδοι θερμικής επεξεργασίας. Ζεμάτισμα, παστερίωση και εμπορική αποστείρωση. Κονσερβοποίηση - προσδιορισμός των απαιτήσεων ενός προϊόντος σε θερμική επεξεργασία, αξιολόγηση της εφαρμοζόμενης θερμικής επεξεργασίας, στάδια κονσερβοποίησης ενός προϊόντος, παστεριωτήρες και αποστειρωτήρες, αλλοιώσεις κονσερβών. Ασηπτική επεξεργασία. Συντήρηση τροφίμων με ψύξη και με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα. Κατάψυξη τροφίμων. Μέθοδοι συμπύκνωσης και αφυδάτωσης τροφίμων. Ακτινοβολίες ιονισμού. Υψηλές υδροστατικές πιέσεις και εφαρμογές τους στα τρόφιμα. Τεχνολογία εξώθησης - εκβολής των τροφίμων. Ζυμώσεις ως μέθοδος συντήρησης και παραγωγής προϊόντων. |