Τίτλος | Μηχανική Τροφίμων Ι |
Κωδικός | N305Y |
Τύπος | Υποχρεωτικό |
ECTS | 6 |
Διδάσκοντες | Λαζαρίδης Χαράλαμπος, Γούλα Αθανασία, Αμπατζίδης Παύλος, Χαριτωνίδου - Μυρόβαλη Ευγενία |
Περιγραφή | Ανασκόπηση μαθηματικών και χρήση μαθηματικών μοντέλων. Θεμελιώδεις έννοιες Μηχανικής: συστήματα μονάδων, πίνακες ατμού, μορφές θερμότητας, θερμοφυσικές ιδιότητες τροφίμων, ισοζύγια μάζας και ενέργειας. Ρεολογία: έννοια και μέτρηση ιξώδους, τύποι ρευστών, ρεολογικός χαρακτηρισμός ρευστών. Μεταφορά ορμής: τύποι ροής, αριθμός Reynolds, τριβές κατά τη ροή ρευστών, ισοζύγια μηχανικής ενέργειας-εξίσωση Bernoulli. Μεταφορά θερμότητας: μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας, μεταφορά θερμότητας με αγωγή, μεταφορά θερμότητας με κυκλοφορία, μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία, διηλεκτρική και ωμική θέρμανση, μεταφορά θερμότητας υπό σταθερή (μόνιμη) κατάσταση, μεταφορά θερμότητας υπό ασταθή (μη-μόνιμη) κατάσταση. Μεταφορά μάζας: νόμος του Fick, συντελεστές μεταφοράς μάζας, εξισώσεις διάχυσης. Εργαστηριακές ασκήσεις σε όλα τα παραπάνω θέματα. |